Ke Lombok ke kita ( Sendeng Gili, Tiu Kelep & Gili Trawangan)

by - Friday, July 15, 2016



-view Rinjani mountain- 

sambungan dari Ke lombok ke kita hari pertama (Hari Kedua)





-Tiu Kelep, Lombok-


SENDENG GILE & TIU KELEP 


-Sendeng Gile, Waterfall


Pagi tu after breakfast, kitaorang terus checkout.. yeayyy masa untuk ke waterfall.. wishlist jika ke lombok..wajib pergi ke sendeng gile dan tiu kelep.. so perjalanan dari sengigi ke tempat tu lebih kurang 2 jam lebih.. tapi sepanjang perjalanan tu pemandangan sangat cantik.. tapi kitaorang bantai tidur dalam kereta jugak..hahahahhaa.. 

sampai je di kaki gunung rinjani masing-masing dah exicted..yeah masa untuk berjalan kaki ke sendang gile (check point pertama).. untuk entrance aku tak ingat pula berapa sebab supir yang bayarkan.. kalau orang lain masuk dari pintu depan tapi kitaorang masuk dari pintu belakang..haha.. tapi aku prefer jalan pintu belakang ni sebab tak penat naik tangga..haha.. pastu bila berjalan kau rasa nak terjun je dalam sungai tu,,air sungai tu jernih sangat..haha..

sebenarnya aku tak kira pula berapa lama jalan kaki ke sendeng gile ni..excited sangat..hehe.. sampai je kat sendeng gile ni terus macam subhanallah..cantiknya. mas-mas ni ada juga tanya nak mandi ke? tapi sebab excited nak ke Tiu Kelep terus cakap balik dari Tiu Kelep lah kita mandi kat sini..hehe.. so kitaorang bergambar kejap kat sendeng gile.. memang gile sikit lah bab bergambar ni.hehe.. 

kitaorang teruskan perjalanan ke Tiu Kelep.. agak mencabar jugaklah..sebab kena naik tangga. dengan lutut aku yang injured ni.. tapi bila sampai atas.. subhanallah..sangat cantik.. tapi mas-mas ada cakap jangan mandi dekat sangat dengan air terjun.. bahaya.. okay mas.. tapi terkilan kejap sangat kat sini..pastu dah kena panggil naik.. mas-mas ni cakap kita kejar masa nak pergi Gili trawangan.. time tu memang terkilan sangat dan lagi terkilan gambar banyak tak jadi.. huaaaa... masa otw tu, kitaorang masuk tunnel air..yang ni aku recommend kat korang jika korang kesini.. best gila..lagi best kalau ada pelapung..haha.. 

balik tu kitaorang guna jalan lain..yang pintu utama..yang banyak tangga.. semua semput..haha.. tapi tergugat jugaklah 1couple yang dah berumur ni relaks je tak semput macam kitaorang.. kitaorang lunch kat "Rinjani Lodge". kat sini pemandangan sangat cantik.. memang enjoylah makan kat situ.. kalau kita makan kat situ so free kalau nak mandi kat swimming pool..kitaorang just bergambar sajo..hehe.. 



GILI TRAWANGAN (Petang)


with Mas Adi (Supir masa kat lombok)



lepas lunch tu terus gerak ke Teluk Nare.. Mas adi dah tunggu kat situ.hehe.. so sementara menunggu giliran nak ke Gili Trawangan tu, lepak dengan dorang kat pondok tu sambil minum kopi lombok., gosip-gosip.haha.. dorang ni sangat friendly.. mulalah mengarut dorang tu datang..haha.. kitaorang gelarkan dorang ni bujang lapok..sampai ke gili trawangan dorang yang tolong bawakan kitaorang ni sampai ke hotel.. dorang yang tolong angkatkan beg tanpa extra caj.. 

lepas check in, kitaorang terus kua kejar sunset.. semangat jalan kaki nk ke ombak sunset.. tapi kecewa..hari dah gelap.. so kitaorang lepak tepi pantai jelah.. malam tu, yang sedihnya tak dapat dinner..kedai semua dah tutup tinggal bar-bar sahaja yang buka..nak makan aiskrim gelato pun tak dapat.. so kitaorang beli makanan kat kedai runcit.. lepak dalam bilik.. 


nanti aku sambung kat next entry mengenai gili ni ye..hehe


jom layan gambar kat bawah.. tolong jangan muntah hijau ye..hehe


-Sunset di Gili Trawangan-


-terowong air-


- Sendeng Gile-

-Sendeng Gile- (pic tak jadi)

-Tiu Kelep-

-Rinjani Lodge-

-with amoy at rinjani lodge-


- Lunch at Rinjani Lodge-


-Rinjani Lodge-

-muka-muka keletihan-


* kalau datang lombok lagi aku akan ke gili terus..sebab xpuas 1 malam je kat situ.. 




You May Also Like

7 391 sedang mendoakan dya

  1. seronok tengok..tapi kalau nak pergi dengan anak kecik cam susah jugak kan..huhu

    ReplyDelete
  2. bestnye..
    mmg cantik teramat sgt view

    ReplyDelete
  3. bestnya jalan2 ke tempat orang...yng penting pandai jaga diri..

    Pst : setkt ni ada je gambar kat entri tu dya hehe

    ReplyDelete
  4. oi makcik da sampai sini ! jeles nyeeee Na baru nk plan pg next year!!!!!

    ReplyDelete
  5. perghhhh...cantik giler waterfall tu..
    lombok dlm wishlist saya...doakan saya..huhu..

    ReplyDelete
  6. nape tak pegi ke bukit meresse... cantik nian sunset di bukit tuuu...macam eropa lah bukit meresse...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukit merese tu pergi..tu dya ada update kt entry lain.. =)

      Delete

dah baca jangan lupa komen ye..
satu pun jadi lah..:)