Tioman Island - Berdua Lebih Baik Part 1

✎dya bunga |⊙Wednesday, October 02, 2013| ☑


Assalamulaikum.. hari ni aku nak cerita pasal bulan lepas aku pergi bercuti dengan kawan baik aku, amoi.. kitaorang pergi bercuti di pulau tioman.. kitaorang berdua pergi situ tanpa booking tiket bas dengan hotel.. kirannya kitaorang pergi ni jenis main redah je..hahaha.. kitaorang berdua berkumpul kat TBS dalam kul 9.. sebab fikir nak beli tiket bas.. mula-mula kitaorang berdua cadang nak beli tiket dalam kul 11.30 tapi tak de tiket pula so terpaksalah beli tiket pukul 10.30 malam.

Sampai mersing dalam pukul 3 pagi.. bila sampai kat stesen bas mersing kitaorang ni mati kutu nak buat apa.. jadi kitaorang cadang nak pergi lepak kat kedai mamak.. tapi kedai mamak pula jauh. nak tak nak terpaksa lah berjalan..disebabkan masa tengah jalan tu ternampak macam orang kurang waras jadi kitaorangpatah balik nak pergi stesen bas.nasib baik atas pelancong asing dari mana ntah..kitaorang ikut gorup dorang jalan pergi jetty mersing..sekurang-kurangnya selamatlah jugak ikut gorup dari Iran ni.. dari situlah kitaorang berkenalan dengan Olivia (bkn nama sebenar)..disebabkan baru pukul 4 pagi terpaksa lah kitaorang ni cari kedai mamak dengan olivia.. Olivia ni kitaorang kenal masa dalam bas..hhehehe..



olivia ni dari Rusia datang melancong ke Malaysia.. jadi slang rusia dia tu memang pekat dan sukar kitaorang nak faham.hahaha.bayangkan macam ayam dengan itik kitaorang berborak.ahaha..nasib baik ada google translate.. bila sampai kedai mamak kitoarang pun bagilah si Olivia rasa roti canai.. tapi dia pelik kenapa roti canai kitaorang ni banjir dan roti canai dia tu tak banjir..haha.

dalam pukul 6.30 kitaorang pergi jetty nak cari pakej..kalau tak ada alamatnya terpaksa lah tidur tepi jalan.haha.. Alhamdulillah..nasib baik ada pakej..tapi tempat tu tak seperti tempat kitaorang nak pergi..kitaorang nak pergi kampung salang tapi dapat kampung genting...nak buat macam mana kan terima sajalah..daripada tidur tepi jalan. pakej kitaorang amik tu dalam rm320.. ferry tu pula kitaorang terpaksa beli ferry pukul 9 sebab time tu tiket rm35..kalau pukul 7 tiket dalam rm55.. Alahamdulillah..rezeki kami dapat naik ferry pukul 7 tapi bayar rm35..hehehe...

yang seterusnya sambung part 2 lah..hehehe

16 comments:

  1. wahhh tioman..tak pernah lgk jejak kaki kat tioman :(

    ReplyDelete
  2. beznya dya g pulau..terasa nk pergi lg.hehe

    ReplyDelete
  3. wahh..beraninya dya..
    main redah je kan...

    tapi kenapa pergi berdua je, kenapa tak pergi ramai2.. :)

    ReplyDelete
  4. wahhh, rajinnye dya gi jalan2.best jeee..kite tak penah lg ke pulau tioman nie :)

    ReplyDelete
  5. bestnye dh pegi tioman! ein xpenah pegi lg....

    ReplyDelete
  6. beraninya anak dara 2 org nih... bercuti berdua je.. tp mcm best jugak tu.. hihi.. nak cuba dgn Ida lah... haha.. (ngamok laki ku nanti) ;p

    ReplyDelete
  7. boleh pula gitu ye.. pergi tnpa booking apa2..main redah je..hehe

    ReplyDelete
  8. aisehh tgk syok2 baca bersambung plak..best kan Tioman..

    ReplyDelete
  9. beznye dya
    wah..klo yumida ni sure x paham apa yg olivia tu ckp..hehe
    beznye ade geng dri negara lain

    ReplyDelete
  10. salam..waaa bestnya dpt p tioman..:-)

    ReplyDelete
  11. tak pernah lagi sampai ke tioman. ntah bile nk sampai sane. untungla dyaaaaa.

    ReplyDelete
  12. laaaa dya gi tioman tak plan ke? next time nak pegi lg bagi tau lah CiM. boleh aturkan terbaik puny. kg, genting pown ok jugak, naik gunung kajang tak?
    so, wat scuba tak dah alang2 gi tioman? the best under water world I have seen after sipadan

    ReplyDelete
  13. Waaa.. Best dya slalu cuti k pulau dgn kwn... Siap jumpq kwn baru lg.. Okla tu, mnambhkn knalan kan . Kira otai gk r dya.. Berani ye.. Main redah j.. Tp mesti adanyer bilik kosongkn. Klo buatnyer semua full.. Agknyer ape dya nk buat? Hehe

    ReplyDelete
  14. salang mmg slalu penuh kat..hari tu tanya salang, penuh gak~

    ReplyDelete
  15. Salam,dyaa macam mana tu dapat pulak naik feri pukul 7 rm35..huhu.memang rezeki..berani nya dya n kawan berdua je pergi bercuti.main redah-redah je pulak tu.haha tau takot orang kurang siuman..hehe

    ReplyDelete

dah baca jangan lupa komen ye..
satu pun jadi lah..:)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

| Top of page